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DISCLAIMER: This article
contains general information
about issues and should not
be construed as legal advice.
Every case must be analyzed
independently, based on the
specific facts of the case. If
you have questions or
concerns about your
particular situation, please
consult an attorney.

Avoiding Property Tax Reassessment for Unmarried
Couples *Not* Registered as California Domestic

Partners

In the Spring 2006 newsletter issue, I
discussed Senate Bill 565, the new property
tax law that took effect January 1, 2006
which gives favorable property tax
treatment to real property transfers between
domestic partners registered with the State
of California Secretary of State ("California
domestic partners").

S.B. 565, however, is only for registered
California domestic partners. For those of us
who have, for various reasons, chosen not to
register as California domestic partners, a few
other options might still be available for
avoiding property tax reassessment upon the
death of an unmarried partner.

I 2002 San Francisco Domestic Partner Ruling

For many years, transfers of
California teal property  hetween
hushand and wife, during life or at
death, hawve exempt  from
reassessment of property taxes (also
known as the "spousal exemption”

from property tax reazsessment).
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pattners on October 10, gﬁ hen
then-Ban Francisco Assessor Doris
Ward  issued HRuling 2002-001
("2002 San Francisco Ruling").
Thiz ruling concludes that couples
registered with the City and County
of Ban Franeisco should be treated
the same as "married heterosemals"
under California's property tax mles.

Thizs  rile carres
advantages for owners
Francizco property:
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1. Unlike 3. B. 585, the 2002 Jan Francisco
Ruling only requites registration as Sawe
Fraucieco domestic partners, which does

i.nclu the Thigher lewvel of

not

atud federal tax
att®s as registered Califormda State
"Ijartnership (due to state
d conununity property oles
to State domestic partners).
2 Saty Francisco Fuling is also
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avaﬂahle to more wnmatried, opposite sex

couples  than 3B, 365, because the
Californda State registey requires at least
ofie person i the opposite sex couple to
be age 62 or older, while the San Francisco
County registry does not.

2. Unlike Property Tax Bule 462.040
(discusszed below), the 2002 San Francisco
Ruling does not regquire a couple to
co-owt property in order to qualify for the
exemptiu:un.|
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II. California Board of Equalization Property Tax Rule 462.040

Property Tax Rule 462.040, 18 CCR
462.040 (2006), which took effect in
October 2003 by the California Board of
Equalization, allows co-owners of property,
regardless of California or local domestic
partnership status, to avoid property tax
reassessment when one or the other passes
away.

The expanded rule can be met in two
ways:

(1) A and B own property as tenants in
common, and then transfer the property to
themselves as joint tenants; or

(2) A and B own property as joint
tenants, and then transfer the property to
themselves as Trustees of their respective
revocable living trusts, where both trusts
state that the other owner inherits the
property at death.

Property Tax Rule 462.040 is the
expansion of a pre-existing rule where one
owner (e.g., Owner A) adds another person
(e.g., Owner B) to title of property as a joint
tenant, thus making Owner A an "original
transferor."

Then, when B passes away, A is not
reassessed, because she is an "original
transferor." However, if A passes away first, B
is reassessed at 100% the fair market value on
A's date of death, because B is not an "original
transferor."

CAUTION: It is not clear whether Property
Tax Rule 462.040 would apply in the situation
where:

1. Only one person owns the property
initially, then

2. That sole owner add his or her
partner to title as a joint tenant, and then

3. Both owners subsequently transfer
their interests into their respective

revocable trusts, naming the other owner
as a beneficiary at death.

The Board of Equalization has issued an
opinion that the second transfer should not
trigger a reassessment. However, because
Board of Equalization opinions are not binding
on the individual county assessors, a direct
consultation with the assessors' office might be
needed to ensure that the property taxes are not
reassessed upon transfer into the revocable
trust(s).

III. Conclusion

Couples need to discuss their own
specific situation and how these rules will
affect them. Understanding the application
of these Property Tax Rules can spare them
of  potentially costly property tax
reassessments.
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If you would like more information about
the application of these rules to your specific
situation, please feel free to contact Alma
directly at (415) 642-9930 or
alma@becklawgroup.com

For more information, please visit our website at: www.becklawgroup.com
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